logo

11-09-2023 21:09:02 Valse seizoenstart KC De Pein

Voor KC De Pein stond zaterdag 9 september de seizoensouverture op de planning tegen KV Leeuwarden. Na een prima voorbereiding met onder andere een gedeelde 1e plaats op het Kuorkes toernooi in Surhuisterveen en een gelijkspel tegen KC Harich was het nu tijd om te laten zien waar de ploeg van nieuwbakken trainer Sietse Dijkstra stond. 

Ten opzichte van vorig jaar was naast de nieuwe trainer ook nog een nieuw gezicht in de basis-acht te bewonderen. Tjeerd Bakx is na een aantal korfbaloze jaren weer aangesloten bij de selectie van de Peinders. In het verleden was hij onder andere actief bij VKC en Harkema en hij moet de ploeg dit seizoen van wat ervaring voorzien. Verder was de ploeg ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd.

Nadat scheidsrechter W.de Haan om stipt 15:30 had gefloten voor het begin van de wedstrijd duurde het welgeteld 20 seconden voordat Anouk Maychrzak de 1-0 op het scorebord zette. Dit bleek echter ook gelijk de laatste keer dat de thuisclub op voorsprong stond. Leeuwarden maakt direct gelijk en denderde dankzij een heel hoog schotpercentage door naar 1-5. Toen de ploeg uit de Friese hoofdstad daarna mocht aanleggen voor een strafworp greep KC De Pein naar een time-out. Of het nou de warmte was? De zenuwen? Onderschatting? Al snel werd duidelijk dat De Pein bij lange-na niet het niveau aantikte waar de ploeg toe in staat moet zijn. Na een kwartier stond er 1-7 op het scorebord waarna Thom Kleinhuis toch liet zien het vizier even op scherp te hebben staan door tweemaal te scoren. Leeuwarden liep echter gelijk weer uit waarna de dames; Anouk Maychrzak en Kim Hoekstra het verschil weer naar 4 brachten. De heren van Leeuwarden bleken vandaag echter ongrijpbaar. Met name het 1e aanvalsvak had ongelofelijk veel moeite om het duo: Jordy Barlage en Mark Bekkema, aan banden te leggen. Marrit de Vries leek voor een 7-12 ruststand te zorgen maar in de allerlaatste seconde maakte wederom eerstgenoemde heer met zijn zoveelste treffer en zorgde zo voor de 7-13 ruststand. Missen leek in die fase geen optie te zijn voor de geel-blauwen en bij KC De Pein lukte er vrijwel niets de 1e helft. Met een schotpercentage dat gemiddeld ver onder de 15% lag win je dan ook geen enkele wedstrijd.

In de pauze was eigenlijk de conclusie dat het nog steeds niet verloren was en dat De Pein veel strijd moest blijven leveren en nog meer risico nemen in het uitschakelen van de Leeuwarder-heren.

En ondanks dat er goede kansen waren was het aan ploeteren in de 2e helft. Het niveau zakte nog verder en de thuisploeg wist pas na een kwartier voor de 9-14 te zorgen. Daarvoor waren alweer enkele: strafworpen, doorloopballen, kleine kansen gemist en eigenlijk wist je toen al; het zit er vandaag echt niet in. Het enige positieve was dat de ploeg bleef knokken en haar zaken verdedigend beter op orde had in de 2ehelft. Op 10-14 met nog een kleine 10 minuten leek alles weer mogelijk maar gelijk daarna volgde de onmogelijke 10-15 en leek het toch gespeeld.

Maar bij Leeuwarden bleek de pijp misschien leeg en De Pein gooide het nog wat over een andere boeg; alles va-bangque spelen en maar kijken waar het schip strandt. Via invaller Pieter Faber werd het daardoor 12-16 en via de 6e en 7e treffer van Thom Kleinhuis (die daarbij een paar keer getorpedeerd werd) stond er opeens 14-16 op het scorebord. Zou De Pein hier ondanks alles dan nog een punt stelen? Misschien was dat ook wat te veel van het goede geweest, ook al zou dat misschien qua kansen nog rechtvaardig zijn. Qua niveau was dat het zeker niet. Na wat commotie dat snel (zonder gevolgen) in de kiem werd gesmoord, was het Pieter Faber die ook nog zorgde voor de 15-16 waarna Leeuwarden het helemaal kwijt was. Een time-out bracht de rust net op tijd terug bij de uitploeg en zo kon de wedstrijd uitgespeeld worden.

Had de wedstrijd 5 minuten langer geduurd dan had De Pein waarschijnlijk nog minimaal een punt gepakt ook, maar dit was op basis van het niveau van de ploeg ook te veel geweest. De geelhemden konden pas in de laatste 10 minuten door alles-of-niets-korfbal enigszins aanhaken, maar dit kwam eigenlijk veel te laat. De nederlaag had de ploeg dan ook volledig aan zichzelf te wijten. Bijna iedereen zakte deze verschrikkelijk warme middag door de ondergrens en daarom had de ploeg eigenlijk geen recht op iets. Zoiets kan gebeuren, maar een domper was het daarom des te meer. Komende zaterdag daarom alle reden om deze totale off-day recht te zetten. De uitwedstrijd tegen Pallas’08 begint dan om 14:30, weer tegen een club uit de Friese-hoofdstad dus.

 

 


11-09-2023 21:09:02 - Algemeen | Competitie | weekrapport

Reacties