logo

14-02-2019 19:02:44 Tussenstandje junioren

Het is inmiddels alweer meer dan een half jaar geleden dat ik in contact kwam met Dennis. De Pein zocht een juniortrainer. 
Voor mij na een wat moeilijke prive/werk-situatie een mooie opstap naar een "nieuw" beginnetje van het trainer zijn. 
Een mooie grote groep junioren A1 en A2 verschenen voor mijn neus toen ik voor de zomervakantie een introductietraining gaf. 
Gelijk natuurlijk veel te moeilijke namen, Maijchrzak stond er achterop haar shirt. Dupon, klonk ook niet echt Nederlands. Ik dacht dat ik in Frieslan Boppe was beland. 
Fryske nammen was ik inmiddels wel gewend, Ebele, Einte, Bartel. Dus Sjolke, Jantsje en Doetsje dat ging nog wel, maar dit werd me even te veel.

Ze keken natuurlijk wel even met een fronsje toen ik de namen door elkaar ging husselen maar zoals goed opgevoede midfrysken betaamd, heb je respect voor de ouderdom. 
Bah.. daar hoor ik dus bij, ouderdom. "Wat zegt u?", "U"...., bij mijn eigen cluppie wordt ik gewoon "opa" genoemd omdat ik daar het langstlopende lid ben en ik alles en iedereen die daar nu nog korfballen, van kinds af aan heb meegemaakt. Effe (of "ff" zoals de jeugd zou appen) wennen dus. 
Dat is er ook niet uit te slaan bij de kids van de Pein. Ach, het is ook wel fijn om direct op de eerste dag enig respect te ervaren. 
Ik heb toch wel zeker een keer of 5 gezegd dat ik ook van vlees en bloed ben en dat ze me ook gewoon als mens mogen behandelen, zo griezelig braaf waren ze soms.  

Maar gelukkig had Anouk (ja, uiteraard Anouk) wel een mening toen ik na een heftige snelle stoomcursus dynamisch korfbal, vroeg wat ze er van vonden. "Het voordeel van de twijfel" was haar altijd kritische en analytische oordeel. Pfoei, kwam ik daar goed weg. 
Was er nogal over nagepraat hoorde ik heel wat later. Enige twijfel over dat gekke nieuwe spel was er wel. 

Na de zomervakantie had ik er zin in, gek dat ik toch wat zenuwachtig was. 

Maar ze waren er allemaal, Bonne ging samen met mij deze groep te lijf. Ach, veel moeite koste het niet want man wat een leergierig stel. 
Inmiddels had ik al wat kaas gegeten van de nieuwe onbewust leren stijl, een nieuwe didactische denkwijze die we bij het korfbal ook wel onder de naam spelenderwijs verbeteren, kennen. 
Machtig mooie manier van training geven. Past mij als gegoten vind ik zelf, soms wilde ik wel eens wat creatiever zijn maar ach dat vult YouTube wel weer aan. 

En fanatiek als ik ben, knalde ik de ene oefening na de andere over ze uit. Soms was t gieren van de lach en andere keer was t baden in t zweet. 

Toch voelde ook ik dat dit wel eens wat kon worden, ze werden een beetje aangestoken door mijn eeuwige fanatisme. Bonne heeft zijn ogen altijd goed open in de groep en kent ze natuurlijk als hun broekzak. Soms denk ik wel eens dat hij ze beter kent dan de kids zichzelf kennen. Hij wees me op hoe mensen hun instelling veranderden. Prachtig om te zien. 

Ow ja, er zitten een paar maffe keutels tussen hoor. De training begon, en zo tussen een oefening door begonnen ineens Doetsje, Marieke en vooral Jildou voluit een lied te blèren die kennelijk van Ameland afkomstig was, in no-time stond de hele meidengroep te zingen met van afstand toekijkende hoofdschuddende en grijnzende jongens. 
Het kwam zelfs voor dat Marieke en Jildou ineens elkaar aanvielen en gierend van de lach over het kunstgras rolden. Geen idee waarom. 
Ik zal maar niet vragen welk DNA dat nou is, maar het moet ergens vandaan komen. 
Maar een machtig stel hoor want ook de stillen in de groep horen er gewoon bij. Ik relateer me wel aan die stillen, ik praat liever met 1 tegelijk dan met een enorme groep. 

Ik had toch op de trainerscursus geleerd dat je met een team 4 fases hebt. Forming, Storming, Norming en Performing. Waar bleef dat Storming dan toch. 
Maar nu, vijf maand later, snap ik dat ook wel, zij snapten natuurlijk ook nog niks van dat nieuwe rare directe korfbal. Met zo'n nieuwe gast uut Grunn voor de groep. Je zal maar kritiek hebben, dat is ongepast. 
Tot mijn stomme verbazing werden we allebei kampioen, nou ja t zal wel dacht ik. 

Nu, februari 2019 is de A1 zover dat het Storming momentje zo nu en dan even de kop opsteekt. Waarom Christiaan dit of dat doet en hoe de communicatie onderling beter kan. 
Toch probeer ik ze t zelf te laten doen, initiatief hebben we t vaker over gehad. Lastig maar ja je moet t een keertje leren. 

Kijk je naar t korfbal, wow wat heeft de A1 dat dynamische spelletje zich eigen gemaakt. Tot op vandaag vind ik het nog steeds bijzonder dat in 4/5 maand tijd een ploeg het spel zich eigen kan maken. Maar al te vaak vergeet ik te genieten van deze gekke, slimme en lieve wijsneuzen. 
Maar ook de A2 gaat weer goed, na de kerst hebben we toch even stevig elkaar in de ogen gekeken, want 3 man op de training is geen goed teken. Van t weekend nog, winnen van een ploeg waar je vorige keer 16-3 van verloor. Tuurlijk kunnen we dat. Bonne is goed bezig met zijn kids. Best wel trots.

Dat dynamische en directe past ons wel. We hebben het al een paar keer gemeten, A1 komt regelmatig op meer dan 90 kansen uit en A2 heeft zelfs al eens 110 kansen gecreëerd. 
Nu t percentage goals nog omhoog. In dit nieuwe spel is iedereen aanvaller en is iedereen belangrijk. Wiebe zei t al in t begin, hij had nog nooit zoveel gescoord en geschoten als in dit spel. Prachtige spontane combinaties ontstonden, Marieke met haar intelligente spel vroeg ik op t Quick toernooi eens diep te kijken naar Wiebe om hem te laten uitstarten. Gelijk een goal. Sinds dien zien we dat regelmatig terug. 
Esther met haar aangeboren creativiteit, Sjolke met zijn makkelijke scores en zijn groeiend leiderschap. Maar ook onze Romke, die scoort er op los en pakt zoveel rebounds voor zijn vak. 
Hoe Marc gegroeid is, hij scoort niet alleen maar rebound ook nog regelmatig. 
Onze Benthe die natuurlijk toch even uit is geweest, scoorde laatste weekend gewoon twee mooie goals. Ik doe al die anderen geen recht door hen niet te noemen maar ook zij doen het goed.

Hop een groot feest bij Sjolke eroverheen.  

Machtig mooi toch?! Wat wil je nog meer.

Niets toch?

Ik zeg: gewoon doorgaan. Deurgoan op zien Grunnings. 

 

Christiaan Schaafsma


14-02-2019 19:02:44 - Algemeen | weekrapport

Reacties