logo

28-06-2018 16:06:30 BERT BLAUW : 40 jaar scheidsrechter- Peinder van het Jaar - zilveren ‘official penning’ .

Hij is veertig jaar actief als scheidsrechter voor de club, floot op het allerhoogste niveau en is heden ten dage meer en meer in de regio actief. Tijd voor een kort interview met de man die spelregelkennis en wedstrijdervaring hand in hand laat gaan: Bert Blauw.

Hij is als scheidsrechter op curieuze wijze begonnen met zijn loopbaan. Eise Pool was destijds zijn coach bij de junioren. Volgens hem kon Bert wel naar de jeugd wedstrijd leiders cursus vanwege zijn onderwijskundige studieachtergrond, dus werd hij aangemeld als geschikte deelnemer. Maar het bleek uiteindelijk te gaan om een scheidsrechters cursus. Bert heeft de cursus succesvol afgerond, en is meteen begonnen met fluiten in de Afdeling Friesland. 

“Soms waren spelers tien jaar ouder, maar door mijn theoretische achtergrond kon ik prima fluiten.” Daarnaast was Bert als speler en als coach altijd actief, waardoor zijn korfbalkennis ook later van pas kwam en nog immer komt. Omgaan met spelers is altijd het leukste. “En zelf actief bezig zijn.” De diversiteit van het arbitreren spreekt hem enorm aan. “Je raakt nooit uitgeleerd.”, aldus Bert. Omdat het nog steeds leuk is om te doen, fluit hij. En omdat het KC de Pein wat oplevert. “Maar als het niet meer leuk is, stop ik meteen.”

Momenteel is Blauw actief op diverse niveaus en bij verschillende leeftijdscategorieën, van jeugd tot senioren. “En dat bevalt prima, zo dicht in de buurt.” Bij de hoogste klassen, ging hij vaak het hele land door. Wedstrijden werden dan vaak kort van tevoren toegewezen. “Nu weet ik eerder welke wedstrijden ik heb, en kan ik daar op inspelen. Maar het hele weekend staat nog immer in het teken van fluiten.”

 Als Bert wordt gevraagd naar zijn favoriete spelregel, noemt hij als eerste: “het beginsignaal van de wedstrijd.” Het tekent de drive en motivatie om wedstrijden volgens de spelregels tot een goed einde te willen brengen. “Voordeel geven, en er komt bijvoorbeeld een doelpunt tot stand, is een ultieme beslissing.” Volgens hem is het niet gepast om als scheidsrechter er bij te juichen.

Er zijn ook regels die wel opgesteld staan, maar ter discussie gesteld kunnen worden. Zo is het ‘gevallen de bal bemachtigen’ een regel die ze wat hem betreft af mogen schaffen. “Maar ik fluit er nu nog wel voor.”

Diverse regels zijn door al die jaren heen dat Bert scheidsrechter is, bij de kop gepakt en er is veelvuldig mee geëxperimenteerd. Ook hij heeft te maken gehad met de opkomst van de schotklok. “Als scheidsrechter moet je vele zaken in de gaten houden. De tijd zelf, je samenwerking met je assistent, de jury en uiteraard het spelbeeld. Als er bijvoorbeeld nog maar enkele tellen te spelen zijn, geven verdedigers meer druk, waardoor de kans op overtredingen ook weer toe neemt.” Heden ten dage wordt er in de 1e Klasse ook met schotklok gespeeld. Blauw leidt die wedstrijden alleen, met de jury achter de tafel. “Het zou mooi zijn als de schotklok op lagere niveaus ook ingevoerd kunnen worden.”

Naast het hanteren van spelregelkennis op wedstrijdsituaties, beleeft hij diverse avonturen. Onlangs floot hij een wedstrijd in Gorredijk, waarbij hij na afloop met spelers van LDODK 4 en de gasten uit Nijeveen in het zwembad belandde, terwijl deze officieel nog niet geopend was. Bert werd er door de spelers op gewezen, dat de kaarten in het water dreven. De gele en de rode zijn namelijk geplastificeerd. Ze hebben heerlijk gezwommen. Specifieke uitslagen blijven vaak niet hangen. “Het doelpunt wat Leon Simons maakte vanuit het andere vak, is me wel altijd bijgebleven. Maar waar moet je het spel dan hervatten? Daar waar de bal door de korf gaat, dus.” 

Berucht is het verhaal dat Bert vast zat in een kleedkamer in Ahoy tijdens de zaalfinale van 1993. Na afloop van de junioren finale, waar Bert als assistent-scheidsrechter aanwezig was, deed een medewerker iets te snel de deur op slot. Het lukte in eerste instantie niet om boven het lawaai uit te komen. Hij heeft echter nog net het einde van de wedstrijd kunnen zien. 13-12 voor Deetos, een loepzuivere, goedgekeurde afstander van Oscar Mulders.

Over het algemeen geven de huidige regels volgens Bert een juiste weergave van het spel weer. Ze blijven bezig met experimenteren. Het enige wat veranderd zou kunnen worden volgens de jubilerende scheidsrechter, is dat er overal vier time outs door de teams genomen mogen worden. “Dat zou meer mogelijkheden geven. En, daarnaast zou ik het goed vinden als alle spelers bij iedere wedstrijd de scheidsrechter vooraf en na afloop van de wedstrijd een hand geven.”

Jarenlang floot hij met een assistent. “Twee zien meer dan één. Ze willen in de toekomst met twee scheidsrechters verder. Daar wordt mee geëxperimenteerd, waarschijnlijk eerst in de hogere klassen. Of het voor mij in de toekomst nog van toepassing is? Dat valt nog te bezien.”

Dan dienen er sowieso voldoende scheidsrechters opgeleid te worden.

Belangrijkste eigenschappen van een scheidsrechter vindt Bert spelregelkennis, conditioneel topfit zijn, uitstraling, fatsoenlijk in scheidsrechters tenue verschijnen, in het bezit zijn van een korfbalachtergrond en spelsituaties aanvoelen. “Des te hoger het niveau, des te hoger de handelingssnelheid van de spelers. In lagere klassen verloopt het spel onvoorspelbaar, waardoor het voor de scheidsrechter lastiger is goede looplijnen te nemen.” Bert fluit ook af en toe talentvolle jonge jeugd. “Daar kan ik enorm van genieten. Geweldig vind ik dat!”

“Als arbiter moet je er tegen kunnen om in je eentje op pad te gaan. Je bent immers solistisch bezig.” Volgens Blauw zou het bevorderlijk voor verenigingen zijn, als spelers zelf tijdens trainingen gaan fluiten. “Hiermee kunnen ze zelf ervaren hoe het is, om scheidsrechter te zijn. En als je gemotiveerd bent, kun je starten als jeugdwedstrijdleider.” Hierbij zijn aspecten als een aanspreekpunt of klankbord van belang om goede voorwaarden te creëren. ‘’Geef de jeugd een kleine vergoeding!”

Bert heeft altijd alle steun gehad van het thuisfront. Dat was bij zijn ouders zo, waarvan hij een auto kon lenen, en nu bij zijn gezin nog steeds. Hij krijgt de ruimte om ieder weekend op het veld te staan.

Hij vond het mooi om bij de afscheidswedstrijd van Geale Tadema te mogen fluiten, en waardeert het als juist de verliezende ploeg hem oprecht complimenteert voor het gefloten duel.

KC de Pein waardeert de inzet van Bert als arbiter enorm. In het geheim heeft het bestuur een huldiging voorbereid. Voorafgaand aan de finale nam voorzitter Greetje van der Weij het woord en kondigde de Peinder van het jaar aan. Deze titel komt Bert zeker toe. Het 40-jarige jubileum is ook onder aandacht gebracht bij de KNKV. Tijdens de huldiging was er ook bezoek vanuit de korfbalbond. Namens de KNKV, werkgroep Arbitrage Noord was voorzitter Ronald Munneke aanwezig. Ronald heeft Bert een zilveren ‘official penning’  uitgereikt voor 40 jaar fluiten.   

Aangezien Bert aangaf in het interview dat zijn mooiste moment van een wedstrijd “het beginsignaal van de wedstrijd" is, kon het ook niet anders dan dat Bert het fluitsignaal gaf voor de finale van het Pjuktoernooi.

 

Sjappoo Bert, Wij zijn trots dat jij lid bent van onze club en met zoveel plezier als scheidsrechter op het veld staat namens KC de Pein. Nogmaals DANK ! 

Tevens dank aan onze intervieuwer Douwe de Haan.

 

 

 

 


28-06-2018 16:06:30 - Algemeen | weekrapport

Reacties