logo

230 deelnemers op jubileumeditie Intersport Evink Leijenloop

De koplopers van de halve marathon volgen elkaar op de voet.

Opeinde - Zaterdag 18 juni vond in Opeinde de 25e Intersport Evink Leijenloop plaats. Rond 230 deelnemers hebben zich in Opeinde ingeschreven voor de 5, 12 en 21 km. Het traject om het meer de Leijen wordt alom gewaardeerd als een schitterend parcours. Maar liefst zestig vrijwilligers uit het dorp Opeinde maken dit jaarlijkse evenement mogelijk. De voorspelde weersberichten, regenkansen, kwamen niet uit. Vlak voor de start viel er een flinke dosis hemelwater, maar gedurende de wedstrijd bleef het droog en brak de zon zelfs nog even door het wolkendek.

Dit 5e lustrum van de Intersport Evink Leijenloop werd mede mogelijk gemaakt door SV Friesland maar ook de sponsoren pakten dit jaar groots uit voor de deelnemers. De organisatie heeft in Intersport Evink te Drachten en LGCE twee actieve en betrokken hoofdsponsoren gevonden. Zo moedigt Intersport Evink eenieder die de wandel- of trimschoenen aantrekt van harte aan hun doel te bereiken. Dat doet zij niet alleen door sponsoring, maar ook door het beschikbaar stellen van prijzen aan de winnaars.

Wedstrijdverloop halve marathon
Op de halve marathon was de toon al na ruim 10 minuten gezet. Van de 56 deelnemers namen er in de richting van Rottevalle vier afstand van de rest, te weten Huub Bots, Willem de Boer, Johannes Postma en Saco Hemstra. Ter hoogte van Oostermeer, ongeveer halverwege het parcours, waren het Bots en De Boer die de koppositie deelden, met Postma op een kleine 100 meter achterstand. Opvallende veranderingen kwamen er pas op de zonovergoten Suderleijen, voorbij De Tike. Willem de Boer besloot, na ruim een uur zij aan zij met Huub Bots uit Warga te hebben gelopen, het initiatief te nemen. In de slotminuten wist de man uit Exmorra zijn voorsprong te consolideren en als eerste de meet over te steken, in een tijd van 1:18:53. Bots finishte een dertiental seconden later, op enige afstand van de numero drie, Johannes Postma uit Leeuwarden (1:19:26). Saco Hemstra, verdediger van de 2e plaats, viel op deze jubileumeditie net buiten het podium en werd 4e.

Bij de dames liepen Hettie Hellinga uit Schiermonnikoog en Inge Wulffelé uit Leeuwarden zowat de hele loop voor op de overige dames. Hellinga, vorig jaar nog goed voor een derde plaats, eindigde dit jaar als eerste, ongeveer één minuut later gevolgd door Wulffelé. Het brons werd bemachtigd door Anita van der Wal uit Harlingen.

Op de 12 kilometer was de gouden plak voor de uit Menaldum afkomstige Ritske Flootman in een tijd van 44:58. De Sneker Gerrit Duits finishte een halve minuut later in 45:30. Als derde eindigde Ate Bijlsma uit Garijp (46:02). Bij de dames ging de overwinning naar Trudy Veenstra uit Surhuisterveen, vorig jaar nog de snelste op de 5 kilometer. Ook dit jaar stak ze, in een tijd van 54:35, met kop en schouders boven het overige deelnemersveld uit. Tabitha Dijkman uit de Friese hoofdstad werd tweede (59:06) en als derde werd de in Oosterwolde woonachtige Joke Nicolai genoteerd. Laatstgenoemde deed er exact één uur over.

De 5 kilometer werd bij de heren gewonnen door Jappie Doller uit Waskemeer (18:19). Edward Hilgenga uit Harlingen mocht zich de nummer twee noemen met een tijd van 18:38. Als derde kwam Rottevalster Jouke-Atze Posthumus binnen, een verbetering ten opzichte van zijn vierde plaats vorig jaar. Hilde Hiemstra uit Harkema was de snelste van de dames (23:10), op enige afstand gevolgd door Iris Bouman uit Nieuwolda (24:58). Yasmin de Groot (Nietap) werd in een tijd van 25:19 derde.

Ondanks dat er enkele scherpe tijden werden neergezet, bleven verbeteringen van de parcoursrecords uit. Waarschijnlijk heeft de harde wind, met geregeld windstoten, hier een rol in gespeeld.

Klik hier voor foto's, verslagen en meer!

06-06-2012 18:06:36 - Leijenloop | weekrapport

Reacties