logo

Historie van de Leijenloop

In 1986 is het allemaal begonnen. Korfbalclub De Pein hield sinds jaren haar traditionele familiedag. Een groot korfbaltoernooi voor allerlei korfbalclubs. De gedachte ontstond destijds om als parallel lopende activiteit een lange afstandloop te organiseren. Dit idee om een loop rond het meer de Leijen te organiseren kreeg steeds meer gestalte. En zo begon het.

De eerste loop werd meteen al een succes en de basis voor een herhaling werd gelegd. Terugkijkend kun je thans stellen dat de loop steeds meer een losstaande activiteit is geworden. En daardoor separaat van de traditionele familiedag wordt georganiseerd door een team van enthousiaste mensen. Maar liefst 60 mensen zijn betrokken bij deze tocht.

Traditioneel wordt de Leijenloop iedere derde zaterdag in de maand juni gehouden. Daarmee is de Leijenloop een klassieker geworden. Sinds 1994 is er een samenwerkingsverband met atletiekvereniging SV Friesland. Daarmee is de loop formeel gezien een activiteit geworden die valt onder de auspiciën van Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Wat begon als een ludieke actie is thans uitgegroeid tot een tamelijk professionele gebeurtenis. Wat nog steeds hoog in het vaandel van de organisatie staat is dat de loop het karakter heeft van een recreatieve loop met een wedstrijdelement. Gezelligheid en het meedoen staan voorop. Toch is het voor de organisatie elk jaar weer een spannend moment of er parcoursrecords verbroken gaan worden. De diverse records kunt u hier vinden.

Uit reacties van de verschillende deelnemers blijkt dat men over het parcours en de organisatie zeer te spreken is. Zo zijn er onderweg voldoende posten waar de loper drinken en of een stukje sinaasappel kan krijgen.

Het parcours zelf start bij sportpark Douwekamp in Opeinde en gaat vervolgens langs het Opeinder kanaal naar Rottevalle. Na Rottevalle volgt het parcours het meer De Leijen en gaat het richting Oostermeer. Aangekomen bij Oostermeer vervolgen de lopers de route richting De Tike. De ervaring vertelt ons dat de meeste lopers de man met de hamer tegenkomen in De Tike. Na de Tike is het nog een paar kilometer tot de finish.

Dat de loop bezig is een klassieker te worden blijkt wel uit een trouw deelnemersveld. Ook wordt de loop meestal live verslagen door de lokale omroepen en radio en TV omrop Fryslan.

Tot slot een korte anekdote van één van de opmerkelijkste ervaringen die de organisatie heeft meegemaakt in bijna 20 jaar Leijenloop:

"Op een zeker moment ergens begin jaren negentig stond ene meneer Klementsjew Walerig bij de inschrijftafel. Hij sprak geen Nederlands en al gauw bleek dat hij uit Rusland kwam. Hij logeerde bij vrienden in Groningen, had van de Leijenloop gehoord en besloot mee te doen aan de 12 kilometerloop.Hij was maar op de fiets gekomen. Vervolgens liep hij het stukje in 40 minuten en 32 seconden. Was meteen de winnaar en vestigde het parcourrecord. Dit record is tot heden nooit meer verbroken. Na het in ontvangst nemen van de beker bedankte hij de organisatie en stapte weer op de fiets richting Groningen. Wij hebben vervolgens nooit meer van hem gehoord."